„И аз имам семейство” намери приемни родители за още едно дете
„И аз имам семейство” намери приемни родители за още едно дете / Dariknews.bg, архив

Още едно дете намери своите доброволни приемни родители по проект „И аз имам семейство”. В продължение на един месец се проведоха опознавателни срещи два пъти седмично между двугодишното дете и семейството, на които присъстваше и екипът по приемна грижа. В процеса по опознаване участваше и отдел „Закрила на детето” към дирекция Социално подпомагане – Габрово.

Към настоящия момент 13 деца са настанени в 11 приемни семейства на територията на община Габрово. Две от семействата отглеждат по две деца. До сега три деца са изведени от приемната си семейна среда, а две от тях са върнати на биологичните родители. Предстои извеждане на още едно дете, което ще бъде осиновено в края на тази година.

От началото на проекта кандидатите за приемни семейства са били 24, но са утвърдени 13, сред които има две доброволни семейства. Останалите 10 са се отказали по време на проучването, а един кандидат се обучава в момента. По време на подготовката си те преминават базово обучение за доброволна приемна грижа, както и допълнителна квалификация за професионална приемна грижа. Приемните семейства с настанени деца получават подкрепа и поддържащо обучение от екипа по приемна грижа. Организират се групи за самопомощ, където родителите споделят опит, както и проблеми в отглеждането на децата и се търсят решения при възникнали трудности или кризисни ситуации.

В момента се изготвят годишни доклади на утвърдените приемни семейства. В тях се проследява развитието им като приемни родители и се оценява качеството на предоставяната социална услуга и  грижата за настанените деца.