Глави на български царе, тракийска принцеса и революционери - в изложбата Човекът и миналото
Глави на български царе, тракийска принцеса и революционери - в изложбата Човекът и миналото / Института по експериментална морфология

Останки на хора от епохата на Неолита, глави на "Тракийска принцеса", български царе, дейци на национално-освободителното движение. Всичко това може да бъде видяно в изложбата, която от 14:00 ч. днес се открива в Новото школо в АИР "Боженци".

В хронологичен ред - от Неолита до Възраждането, са представени физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, лечебните и ритуалните въздействия върху тях. Визуализирани са отделни образи от различни епохи, чрез пластичната антропологична реконструкция на главата по черепа. Едни от най-забележителните експонати са глава по череп на „Тракийска принцеса”, глави на български царе, на дейци от националноосвободителните борби на българския народ от средата на ХІХ в. и други бележити личности.

Изложбата се открива по повод 145 г. от основаването на Българска академия на науките. Тя е на Института по експериментална морфология и е наименована „Човекът в миналото“.

Ще присъства живата легенда на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов, който въвежда метода на пластичната антропологична реконструкция в България.