Галерия Орловска представя „Фрагменти от две култури“
Галерия Орловска представя „Фрагменти от две култури“ / netinfo

„Фрагменти от две култури е съвместна изложба на родения в Габрово Христо Йонков и Ребека Узиел-Криспин от Израел, която ще бъде представена пред габровска публика на 7 ноември, петък, от 18.00 часа в галерията на ул. „Орловска“, 10.

Чрез изразните средства на керамиката и колажа авторите ни разкриват света на културните прилики („еднаквости“) и различия между две страни. Повеждат ни по пътеката на познанието и отключват въображението и любопитството ни, чрез загатване, чрез фрагменти, носещи носталгия и стремеж към изразяване, към доближаване и сливане в една глобална картина от посоки.

В творбите си Ребека Узиел показва завръщането към първоначалното и болезненото, към спомените от детството, дългото пътуване в неизвестното и към преоткриването с обич. В познаването на материята и материала, Христо Йонков изразява любовта между Аз-а и духа в хармония и спокойствие. Творбите му карат зрителите да се чувстват свидетели на един завършил и осъзнат процес.

Христо Йонков - роден в Габрово през 1947 г.  В 1979 г. завършва Национална Художествена Академия –София, специалност Керамика при проф. Венко Колев, а през 1985 г. става член на СБХ и UNESCO AIAPОбщи изложби: 1980 г. - 38' Конкурс за керамично изкуство, Фаенца, Италия; 1982 г. - Международно биенале за керамично изкуство Валорис, Франция; Международно квадриенале за керамика, Ерфурт, Германия; 2001 г. - Биенале „Изкуства на огъня”, Букурещ, Румъния; 2009 г. - 15 години Международен симпозиум Арт Керамика –Троян, Галерия Ирексон, Букурещ, Румъния; 2010 г. - Европейски керамичен контекст, Борнхолм, Дания; Международно Биенале за керамика, Шанхай, Китай; Годишен салон за керамика Костел Бадеа, Констанца, Румъния; 2012 г. - Cerco, 12’ Международен панаир на съвременната керамика, Сарагоса, Испания; 2013 г. - Традиция и съвременост, Българо-японска изложба, Исторически музей, ПавликениСамостоятелни изложби: 2013г. - Керамика, Изложбен Център, Шипка 6; 2014 г. - Галерия Орловска, ГабровоНагради: 2009 г. - Специализация в Сите интернасионал де-з-ар, Париж, ФранцияПубликации : сп. New Ceramics,The European Ceramics Magazine, 5/2014

http://www.sbhart.com/bg/exhibitions/457-сбх-и-банка-_пиреос-ад_-представят-христо-йонков

Ребека Узиел-Криспин е родена в България. Майка на четири деца. Завършила е висшето художествено училище Клишер в Тел Авив; История на изкуството към музея на Тел Авив; Хуманитарен факултет на университета в Тел Авив. Била е гимназиална учителка, а от 1996 г. преподава на доброволни начала в художествения факултет на университета Макарера в Кампала, Уганда и е куратор на галерията към университета. Член е на Съюза на художниците в Реховот, Израел; Съюза на художниците и скулптурите в Израел и на Съюза на дейците на изкуството в Уганда. Културно аташе от името на почетният консул на Уганда в Израел. Представяла е многобройни самостоятелни изложби и е участвала в общи изложби в Европа, Америка, Африка. Нейни творби се намират в обществени институции като Научния институт Вайцмар, кметствата Ришон, Лецион, Рамле, летището Антебе в Уганда, както и в частни колекции по цял свят.