В Деня на народните будители габровските културни дейци излязоха на мирен протест в подкрепа на националния „Да подкрепим българската култура“. Това се случи пред сградата на Народно читалище „Априлов-Палаузов 1861“ в центъра на Габрово. Сградата, в която се помещава и Драматичен театър „Рачо Стоянов“, е обект на полемики между институциите заради неотложния ремонт, от който се нуждае. 

На протеста бяха издигнати лозунги като „Държавници, които знаят какво правят, знаят защо да поддържат културата!“, „Време е за повече от 0,4% за култура“ и други. 

„На първи ноември излизаме на протест в защита на по-доброто финансиране, това е най важното. То е изключително нищожно на целия сектор култура, в момента тук сме колеги основно от сценичните изкуства в град Габрово. Не вярвам, че. Но вярвам, че ще се включват и всички други колеги от сектора на културата. Освен това  толкова нищожно финансиране на сектора ни не е имало много отдавна. Ако искаш да предлагаш добър продукт, трябва да имаш средства и добро финансиране, и тук не става дума само за заплати“, каза директорът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово Петко Койчев.

Протест и в Бургас с искане за повече средства за сектор „Култура“

„Протестираме за покачване на бюджета, който отделя правителството за абсолютно цялата култура на България. Той е обидно малък и по този начин ние смятаме, че цялата държава тръгва надолу, защото всички знаем, че без култура никоя нация не може да съществува и не може да остане най-малко в историята, и смятаме, че вече е време културата да се погледне по  друг начин. Културата трябва да бъде забелязана, че съществува. Днес не само Габрово, но и много културни институти в България вече започват да излизат с този протест, така че всички се надяваме да се обединим и цяла България, обединена в културния сектор, да се изрази несъгласие с това правителство и на цялата тази политика, която от години наред вреди на културата на България“, каза режисьорът Веселка Кунчева. 

БТА

„Днес е Денят на народните будители. В този ден ние решихме да се включим във протестите, които се случват в цялата страна. Като, разбира се, това е един символичен протест. Това е, както се оказва, може би само началото на протестните действия на дейците на културата. Идеята е да обърнем внимание на това, че все още ни има, защото с този бюджет от 0.4% от брутния вътрешен продукт нещата вече отиват към геноцид за дейците на културата. Това е и в библиотеките, и в музеите, и в читалищата, и всички тези неща лека-полека си отиват, защото нито един млад човек няма да влезе в тези институции да работи при заплати, които са близки до минималните“, посочи по време на протеста Светослав Славчев, председател на синдикалната организация към Съюза на артистите в България в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово.

Протестиращите се надяват, че между четенията в Народното събрание нещо ще се промени във финансирането, но ако това не се случи, те ще обмислят и предприемане на ефективни протестни действия. 

От регионалния съвет на КНСБ в Габрово посочват, че в протеста са се включили културни институции от цялата област Габрово. 
Радослав Първанов/БТА