Габрово и Шаосин подписаха Протокол за намерения за установяване на партньорски взаимоотношения
Габрово и Шаосин подписаха Протокол за намерения за установяване на партньорски взаимоотношения / Община Габрово

Делегация от китайския град Шаосин, провинция Джъдзян, водена от кмета на града Циен Дзиенмин е на официално посещение в Габрово.

Делегацията включва представители на градското правителство, текстилния бизнес, фирми за производство на перли и на тръби за ВиК и отоплителни инсталации, на Търговската камара в Китай, на Камарата за стимулиране на международната търговия. По време на срещата, от китайска страна беше заявено намерение за опознаване, с тенденция за разширяване на връзките между двата града и създаване на условия за сътрудничество.

Заместник-кметът на община Габрово Климент Кунев и кметът на град Шаосин Циен Дзиенмин подписаха Протокол за намерения за установяване на партньорски взаимоотношения.

Представителите на град Шаосин са на посещение в Габрово по препоръка на генералния консул на България в Шанхай г-жа Ирина Белева. Габрово е бил предпочетен за тази визита като град с традиции в текстилната индустрия, с цел опознаване и в бъдеще сключване на споразумение за побратимяване между двата града.

В Шаосин живеят почти 5 милиона души. В града най - силно е развита текстилната промишленост, като 60 процента от световната продукция на чорапи и вратовръзки идва точно оттам. Част от състава на делегацията бе президентът на най - голямата компания в света за производство на перли.

На 8 ноември тази година в Шанхай ще се проведе инвестиционен форум, на който ще могат да се представят различни проекти пред потенциални китайски инвеститори. Генералното консулство на Република България в Шанхай е един от съорганизаторите на форума и участва в подготовката по избора на китайски фирми, заинтересовани да инвестират в България.