Габровци не вярват на политиците
Габровци не вярват на политиците / netinfo
Почти 95% от габровци смятат, че политиците не изпълняват обещанията си, а 65% от жителите на общината не им вярват. Това сочат резултатите от телефонно допитване, организирано от гражданско движение “Видовден”. Проучването е проведено през периода 21 март – 3 април 2008 г. В него са участвали 805 души на случаен принцип. Допитването няма представителен характер. 88,57 на сто от участвалите в анкетата са посочили транспорта като най-наболелия проблем за габровци, 57,14% - чистотата, 40% - здравеопазването и повече от 34 на сто - безработицата.

Целта на телефонното допитване е била обобщаване на най-важните проблеми в града. Представители на “Видовден” са извършили и анализ върху темите от основните габровски медии в периода септември 2007 – февруари 2008. Анализът определя кои са основните проблеми на града според политиците. Получените резултати за времето на предизборната кампания сочат 62,5% съвпадение между темите, за които говорят политиците и посочените от гражданите проблеми.

След изборите данните показват спад в процента на съвпадение. Габрово е първият град, в който гражданска инициатива “Видовден” прави такова проучване. Следващата община, в която ще бъдат представени резултати от подобна анкета е Стара Загора. От движението информираха, че в началото на следващата година на габровци ще бъдат предоставени данни, получени след извършен мониторинг относно изпълнението на предизборните обещания на новия управленски екип.