Фотоси и средновековни облекла оживяха в „Моят поглед към Хоталич“
Фотоси и средновековни облекла оживяха в „Моят поглед към Хоталич“ / Община Севлиево

Снимки, представящи средновековната атмосфера, природата с нейните краски и творения, заснети от обектива на фотографи при залез слънце, от птичи поглед или през нощта украсиха археологическия обект Хоталич тази събота. Експозицията бе подредена във връзка с награждаването на победителите от националния фотоконкурс на тема: „Моят поглед към Хоталич“, организиран от Община Севлиево и Исторически музей по повод 35-годишнина от началото на археологическите проучвания и успешното завършване на проекта за осигуряване на достъп и социализация на средновековния град и крепост.

Първото място и парична премия в размер на 350 лв. журито на конкурса присъди на Маргарита Георгиева и Пенчо Еленков (посмъртно) за цялостното им участие с фотографии, правени от делта план. Снимката „История и бъдеще“ на Илко Илев грабна сребърното отличие и сумата от 100 лв., както и наградата на хотел „Одеса“ – вечеря за двама. Третата награда и премия от 50 лв. спечели Николай Братованов с „Вечност“. Призовите награди връчи кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, председател на журито, в чиито състав бяха и фотографът Пенчо Тихов, художникът и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ Васко Василев и археологът Надежда Ботева.

Фотоси и средновековни облекла оживяха в Моят поглед към Хоталич
netinfo

Специалната награда на Исторически музей спечели Искрен Минчев и снимката му „С духа на времето“, събрала най-много „харесвания“, цели 303 гласа, на фейсбук страницата на Музея. Победителят от интернет гласуването получи издания, посветени на Хоталич и карта за безплатно посещение за срок от една година на всички музейни обекти в общината.

Специални награди бяха раздадени и от местните хотелиери. Хотел „Тихият кът“ награди с нощувка и закуска Василка Стрежева и снимката „Крепостта Хоталич – един средновековен град в наши дни“. Бутилка шампанско и празнична торта от сладкарницата на „Севлиево плаза“ спечели Иван Цонев за колажа „Приключение, мистика и реалност в сърцето на България“. Наградата на хотел „Росица“ отиде при Светлин Райков за фотографията „Гледка“, а Илиян Гъбенски със „Звезден град“ бе избранникът на хотел „Хелиос“.

В унисон с атмосферата на конкурса организаторите поднесоха и специалната си изненада – ревю на средновековни облекла, ушити по поръчка, с идеята да се ползват от посетителите на Хоталич за снимки. Като с машина на времето присъстващите се пренесоха в онова отминало и дори мистично време на Античността и Средновековието, като научиха повече за облеклото на хората от средните векове. Историята на града и крепостта, за разкопките и находките, както и за днешния Хоталич разказа директорът на Историческия музей Найден Петров. За доброто настроение на гостите се погрижиха и трио „Галакси“ от Upstream Voices.