Езеро и пешеходен мост в центъра на Габрово
Езеро и пешеходен мост в центъра на Габрово / Дарик Габрово

Езеро с макет на женския манастир и пешеходен мост над  бул. „Априлов" са част от елементите, включени в проектите за административен център на Габрово, които бяха представени в изложба. Първо място в конкурса за проект зае колектив от София. Сред акцентите в него са подземен паркинг със 120 места, както и подлез към него. Предвидено е той да бъде като парк, осветен и просторен, свързан с места за почивка и възстановяване, за срещи и забавления.

Езеро и пешеходен мост в центъра на Габрово
netinfo

В проекта са предложени за реализиране и някои нови обекти: административно-офисна част към сградата на областната управа; архитектурно решение на фасадите на Община Габрово и Областната управа; нов фонтан на площада, паметник на загиналите за България, параклис - мястото му съвпада с входа на манастира, водещ към съборения манастир.

Второ място взе смесен габровско-плевенски проектантски колектив, който предлага премахване на фонтана и костницата. Така се създава многофункционално пешеходно пространство, условно разделено на две основни, взаимнопроникващи зони: Агора и Парк. В първата представителната част е пред входа на общинската администрация, условно рамкирана от покрита едноетажна двойна колонада, водни и зелени площи и ефектно осветление.

Езеро и пешеходен мост в центъра на Габрово
netinfo

 

В рамките на колонадата са предвидени пешеходните подходи към подземните нива, малки търговски обекти, места за отдих и обществени комуникации. В зона Парк съществуващата богато озеленена и наситена с паметни знаци градска градина в източната част се запазва максимално, но оградена с единична колонада - рамка на пространството, отбелязваща границите на някогашния метох. проектът предлага изнасяне на ежедневния трафик под площада, като частта от бул. „Априлов" - от Съдебната палата до Областната управа, слезе на подземно ниво. Това дава възможност и за захранване на подземен паркинг с 200 паркоместа на две нива.

Трето място зае проект с автор арх. Климент Мечкуев. Сред акцентите в него са възстановяване на напречната градска връзка като подземна комуникация; подземно прокарване на бул. „Априлов", изграждане на подлез със спирки за градски транспорт, обществени тоалетни, билетен център; изграждане на голям поздемен паркинг.

Езеро и пешеходен мост в центъра на Габрово
netinfo
Предвижда се централна озеленена зона - мемориален парк на загиналите за България; стротелство на параклис „Свето Благовещение". Той ще бъде е в близост до паметника-костница, която ще бъде запазена.

 Сред елементите в първата поощрителна награда са цялостна подмяна на настилката, зелените и водни площи  на площада и изграждане на открита сцена за събития от градски характер. Предивжда се премахване на подземната част на паметника-костница, запазване и реконструкция на „Жертвеника" с нова функция - паметник на незнайния войн; пълно възстановяване на черквата на разрушения девически манастир в границите на парка. Авторският екип счита, че с хоризонт 20 години е уместно да се премине към изграждане на тунел и подземен паркинг под площада и свързване на пешеходните пространства пред Общината със зоната около черквата „Успение Богородично".

Проектът, взел другата поощрителна награда, предвижда пешеходен мост над бул."Априлов" и изграждането на голям макет - възстановка на манастирския комплекс, който ще бъде експониран във водно огледало.