„Европейски импресии в ДХС
„Европейски импресии в ДХС / Дарик Габрово

В навечерието на рождения ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово гостува изложбата „Европейски импресии" на Музея на карикатурата във Варшава. След като беше показана в София, Бургас, Добрич, Нова Загора, Плевен и Поморие, полската карикатурна изложба е в Габрово по случай 40. рожден ден на ДХС. Тя ще бъде открита на 23 март от 17.30 ч в зала 5 от директора на Полския институт г-жа Агнешка Кошчушко. Към празника с музикален поздрав ще се присъединят млади изпълнители от Музикално сдружение „Емануил Манолов", Габрово.

Както поясняват създателите на „Европейски импресии", тя е вдъхновена от полското председателство на Европейския съюз през миналата година и по елегантен и непринуден начин представя иначе сериозното събитие и темата Европа. Включени са творби на 12 автори: Юлиан Бохданович, Яцек Франковски, Яцек Гавловски, Збигнев Юйка, Павел Кучински, Малгожата Лазарек, Едвард Лутчин, Анджей Млечко, Марек Рачковски, Хенрик Савка, Януш Станни и Гжегож Шумовски. Това са карикатуристи от различни поколения, доайен сред тях е проф. Януш Станни (1932), а най-младият е Павел Кучински (1976). Имената им са добре познати от успешните им участия в различни форуми на карикатурата по света, част от тях са участници в отделни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или са имали самостоятелни изложби във Веселата къща и лично са гостували в Габрово.

Представянето в Габрово се осъществява с любезното партньорство на Полския институт в София.

Изложбата „Европейски импресии" ще бъде открита още веднъж, този път заедно с останалите юбилейни изложби на Дома в празничния 1 април от 17.30 ч и ще остане на вниманието на посетителите до 15 май.