темида съд
темида съд / DarikNews.bg - архив

Осем години лишаване от свобода и заплащане на обезщетение в размер на 50 000 лева, тази присъда получи младеж от Габрово, който бе признат за виновен в опит за убийство. 

Съдът призна Е.М. за виновен в това, че на 17 декември 2018 г., около 21:00-22:00 ч. в постройка в близост до Студентско общежитие на ул. „Студентска“ в Габрово, направил опит умишлено да умъртви мъж от с. Табашка, общ. Севлиево, като му нанесъл множество прободни рани с нож.

Младеж закла по-възрастен мъж в изоставена постройка в Габрово

Доказателствата по делото показват, че пострадалият спял в необитаемата постройка, когато подсъдимият заедно с негов познат дошли на същото място, с намерение да „дишат“ бронз. След спречкване между двамата младежи, единият си тръгнал, а Е.М. останал в постройката. По повод предизвикан от него шум пострадалият му отправил забележка, което провокирало последвалите удари с нож от страна на подсъдимия. По-късно Е.М. сам сигнализирал на телефон 112 за извършеното от него деяние.

За 72 часа е задържан извършителят на опита за убийство в Габрово

Пред съда подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 12 години „лишаване от свобода“ с 1/3.