Джаз, самба и мечти в столицата на хумора и сатирата
Джаз, самба и мечти в столицата на хумора и сатирата / Община Габрово

„В продължение на три дни гражданите на Габрово ще бъдат потопени в атмосферата на една експресивна и мелодична музика, носеща звуците на диксиленда“. Така завършва заглавната страница на програмата на Диксиленд парад Габрово 1986, отпечатана точно преди 28 години. Универсалното в случая е, че тези думи отново бяха актуални за публиката на джаз концертите от модул „Днес“ на проекта „Вчера, днес, утре”. Единствената разлика е, че звуците  „днес“ не носиха нищо от времето на ранния, ню орлеански джаз.

Джаз, самба и мечти в столицата на хумора и сатирата
netinfo

В интервю пред „Джаз форум“ Уинтън Марсалис – американски тромпетист и артистичен директор на Дома на джаза към Линкълн център в Ню Йорк, казва, че проблемът за един музикант е „може ли да примири универсалността на джаза със своите собствени идеи или ще бъде победен от неразбирането си и опита да се „освободи“. Определено във вечерите, които габровци съпреживяха с изпълненията на Хилда Казасян и музикантите, които й партнираха, както и на трио JP3 можем да говорим само за победители.

Хилда Казасян заедно с  Христо Йоцов - ударни, Живко Петров – пиано и Милен Кукошаров – клавишни, ни представиха евъргрийни с изцяло нов аранжимент от албума й „Jazz & Me“. Новото звучене на добре познатите парчета показа не само освободеността на музикантите в творческото им търсене, но и освободеността на публиката, приемаща идеите им и начина им на интерпретиране.

Джаз, самба и мечти в столицата на хумора и сатирата
netinfo

Изпълнението на трио JP3 - Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов (Еко) – контрабас и Димитър Семов – барабани, бе още една сбъдната мечта за джазмени и меломани. Концертът с авторска музика, част от която е от втория им албум “It’s a Dream”, доказа само думите на американския джаз музикант Чарли Мингъс: „Всеки може да направи простото сложно; да направиш сложното просто, страхотно просто - това е творчество“. Участие във вечерта имаше и квартет „Арена“.

Джаз, самба и мечти в столицата на хумора и сатирата
netinfo