вода
вода / / Thinkstock/Getty Images
Държавата отпуска още 4 223 720 лв. за довършване на реконструкцията на довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ и източния водопроводен клон за питейна вода“. Решението е взето на редовното заседание на Министерски съвет днес.

В края на миналата година, след Постановление на Министерски съвет, Община Севлиево получи 3 млн. лв. за частично реализиране на същия проект. След провеждане на необходимите процедури, регламентирани в Закона са обществените поръчки, договорите с фирмите – изпълнители бяха сключени и с тези средства вече са подменени 3699 метра тръби от общо 9383 метра, което е 39 % от възложените дейности. През 2017 г. със средства от МРРБ бяха подменени старите тръби с нови в участък от 670 м. 

Спряно е подаването на вода за Севлиево и селата, снабдявани от ВиК "Бяла"

Причина за подмяната е, че довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ е с изтекъл експлоатационен срок, амортизиран е и дава чести аварии. Това води често до недостиг на вода и прекъсване на водоподаването към населените места, захранени с вода от този водопровод – в условията на ежегоден режим на водоподаването, при условията на който крайните населени места получават вода през два дни – за по няколко часа.

Основната цел на проекта е да се осигури подобряване и непрекъснатост на водоснабдяването, намаляване на експлоатационните разходи за поддръжка и загубите на вода, както и подобряване качеството на услугата за населението, ползващо инфраструктурата за водоснабдяване, преминаваща през територията на общините Севлиево и Априлци. През последните години режимното водоснабдяване е изключително влошено. Дофинансирането за цялостното изпълнение на проекта ще позволи да се елиминират досегашните загуби на вода по довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима” до ПСПВ „Стоките”.

С получените средства съществено и в краткосрочен план ще се подобри качеството на водоснабдяването в засегнатите населени места в Община Севлиево, смятат от Общината.