ДСБ и бившите легионери подлагат ГЕРБ на тест за дясна политика
ДСБ и бившите легионери подлагат ГЕРБ на тест за дясна политика / DarikNews.bg

На тест за дясна политическа ориентация ще бъдат подложени управляващите от ПП ГЕРБ в Габрово. Предизвикателството идва от две политически формации, които считат себе си за неоспорима част от този политически спектър - ДСБ и БДФ (Български демократически форум), по известни като наследници на легионерите от периода преди 9 септември 1944 година.

Ивелин Стоянов, който е местен парламентарист от Реформаторския блок и общински председател на ДСБ ще внесе предложение в Общинския съвет на Габрово, чрез което датата 9 март да бъде включена в календара на Габрово като ден, в който се почитат жертвите на комунистическите репресии.

Днес председателите на местните ръководства на двете партии - Ивелин Стоянов и Пейо Делчев, дадоха съвместна пресконференция. БДФ и ДСБ са двете формации, които стоят зад инициативата.

На 9 март е православния празник Св. 40 мъченици, а на 10 март са произнесени присъдите от Народния съд.

Според двамата председатели, решението е тест за дясна политика от страна на управляващата партия ГЕРБ.

Делчев и Стоянов предлагат близо до сградата на читалище "Априлов-Палаузов" в Габрово да се постави паметна плоча, от която да се разбира, че там е било мястото, където са водени заседанията на Народния съд.

ДСБ и БДФ ще организират две екскурзии до Ловеч и Белене, където са затваряни противниците на комунистическия режим.
Пейо Делчев призова всички хора, които имат спомени от мрачния период на репресии след 1944 година да ги напишат.

"Ако се съберат достатъчно спомени, те ще бъдат издадени в книжка. Ако не, в Държавния архив ще бъдат запазени, тези които са получени. Приемаме спомени, както на привърженици на комунистическия режим, така и на пострадали", каза Пейо Делчев.