Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито
Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито / DarikNews.bg

Нещо уникално предстои да се случи в Габрово. За първи път на открито ще бъдат показани каменни паметници, някои от които много древни. Поради своето естество не са представяни пред широката публика.

"По този начин започваме да реализираме идеята си за създаване на фондове от открит тип в Габрово. Това са паметници от периода на късната античност, намерени при археологически проучвания в селата Градница и Крамолин. Капители, база на колона, ара от античен жертвеник", каза Росен Йосифов от РИМ, който е ръководител на проекта. 

От периода на Възраждането ще бъде изложен кюп за зърно. Той тематично се свързва с предметите в изложбата и е единствения съд от глина в нея. Части от каменни чешми, корита и воденици също ще бъдат част от експозицията.
Регионален исторически музей - Габрово и АЕК "Етър" осъществяват идеята, която е финансирана по програма Култура на Община Габрово.

Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито
netinfo

Изложбата ще бъде постоянна. Предметите ще бъдат подредени в тревното пространство до Баев мост и ще имат специална защита срещу външни влияния. Ръководителят на проекта уточни, че е предвидено историческите ценности да бъдат покрити със специален слой, за да може да се почистват лесно, ако бъдат напръскани със спрей или има опит за друг вид увреждане.

"Аз обаче вярвам, че това няма да се наложи. Габровци ще бъдат горди от това, което ще имат и ще могат да показват на гостите на града. Тези исторически находки са част от нашата история, тоест касаят всеки от нас", заяви Росен Йосифов.

На три места ще има табели на три езика - български, руски и английски.
Мястото е естествен подход към Регионалния исторически музей, ще се създаде културен център, който ще има дори пейки от специален материал. Никога в Габрово не са показвани такива стари паметници на открито.

Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито
netinfo

Най-старият предмет - арата от жертвеник от село Крамолин е от 2 век след Христа. Има от 3, 4 и 5 век след Христа. Другите са от Възраждането. Има голям времеви промеждутък между тях, но това се определя от естеството на съхранените каменни материали.