Домоуправител получи условна присъда за присвоени пари от наеми на етажна собственост
Домоуправител получи условна присъда за присвоени пари от наеми на етажна собственост / DarikNews.bg, архив

Домоуправител на жилищен блок в Севлиево е осъден условно за присвояване на пари на своите съкооператори. Сумата, която Станимир успял да изхарчи за лични нужди е в размер на малко над 5 000 лева. Мъжът извършил кражбите между юли 2011-та и август 2014 година.

Блокът, на който Станимир бил домоуправител, е разположен на ул. „Иван Устабашиев". През времето на присвояване касиер било друго лице.

От телекомуникационна компания се свързали с домоуправителя, предложили да инсталират антена на покрива на блока и със съгласието на живеещите в апартаментите подписали договор със Станимир. Наемната цена била 90 евро.

Сумите за наем и електроенергия били плащани по банков път, като Станимир посочил номера на собствената си банкова сметка. Етажните собственици били уведомени за сключения договор, но не им била предоставена точна информация за наемната цена, начина на плащане и другите клаузи по договора, както впоследствие не получавали информация и за изпълнението му.

Причината за това била идеята на обвиняемия да използва парите за свои лични нужди, като по този начин ги присвои. В изпълнение на замисленото той започнал да тегли от дебитната си карта сумите, превеждани от телекома. Така извършил общо 97 тегления и две плащания на покупки.