Днес почитаме Света Петка - закрилницата на Габрово
Днес почитаме Света Петка - закрилницата на Габрово / netinfo

Православната църква почита днес паметта на Света Петка Българска. Денят е обявен преди шест години за духовен празник на Габрово. Преданието гласи, че преди 764 години, на път за столицата Търновград, през Габрово преминава процесията с мощите на Света Петка от Египет.

Те пренощували в Габрово в местност с църква и два манастира. Името на светицата се поняся от уста на уста и тя става закрилница на околните села, а останките от някогашния храм “Света Петка”, изгорен през 1798 г., днес се намират в близост до църквата “Успение Богородично”. Тази сутрин, по повод духовния празник на града, ще бъде отслужена Тържествена литургия в храм "Успение Богородично" с участието на хорове от Фестивала "Празник на духовната музика".

Според легендата Света Петка се отдала на вярата едва десетгодишна, когато чула гласа на Христос. Цял живот тя помагала на страдащи, болни и бедни в йорданската пустиня. След смъртта й е погребана извън градските порти на родния й Епиват, край Мраморно море, а гробът й бил забравен. Но легендата разказва, че край него ставали чудеса – слепи проглеждали, сакати прохождали, а тежкоболни оздравявали.

По-късно мощите на светицата били пренесени във Велико Търново от цар Иван-Асен ІІ. Сега са в Белград. Според народните предания от Петковден започва зимата, а топлото време си отива. От днес до Димитровден е забранено да се кроят, шият и плетат дрехи, защото се вярва, че който ги облече ще се разболее.