РИМ Габрово
РИМ Габрово / Мария-Тоска Стефанова-Шкодрева
Книгата „Документи и студии за възрожденско Габрово” от Мария-Тоска Стефанова-Шкодрева ще бъде представена на 5 юли, от 17:00 часа, в Регионален исторически музей-Габрово.
 
Авторката е дългогодишен музеен работник, направила ценни изследвания за възрожденското минало на Габрово. Тя е събрала за фонда на музея над 7 хиляди културни ценности и е обособила колекциите „Старопечатни книги и ръкописи” и „Възрожденско хладно и огнестрелно оръжие”.
 
Мария-Тоска Стефанова-Шкодрева има съществен принос за уточняване на състава на габровското участие в Българското опълчение.
 
ДУМИ НА РЕДАКТОРА
 
„Документи и студии за Възрожденско Габрово“ съдържа тематично подбрани студии от богатия списък с изследвания за Габрово и региона на Мария-Тоска Стефанова Шкодрева. 

РИМ Габрово
Книгата на Мария-Тоска Стефанова-Шкодрева

Работата по подготовката на това издание започна по идея на самия автор. Целта беше да се направи самостоятелно издание на една нейна обемиста публикация в Известия на държавните архиви – „Габрово в спомените на Димитър Видинлиев“. Издаването им в отделна книга би улеснило въвеждането на тези интересни и ценни мемоари в научно обръщение. Добавихме публикацията за Габровската въстаническа чета, която допълва картината на събитията около въстанието през 1876 г.
 
За да се комплектува един масив от значими исторически проучвания на Мария-Тоска Стефанова, включихме и изследванията ѝ за стопанската дейност на габровската търговска фамилия Арнаудови. Така изданието придоби завършен вид като избрани научни публикации с богато съдържание на документален материал.
 
Текстовете и научният апарат се публикуват без изменения и съответстват напълно на това, което Мария-Тоска Шкодрева е предала за печат при първите им издания в Известия на държавните архиви, „Исторически преглед“, Годишник на музеите от северна България. Прибавени са материали, които представят автора в неговия обществен и професионален път, а именно – една публикация за Лазар Донков, статия на нейния съпруг Тодор Шкодрев от в. „100 вести“, биография и биобиблиография на Мария-Тоска Шкодрева.
 
Въпреки строго научния подход в представените изследвания, книгата ще бъде интересна и на широкия читателски кръг. Богатството от събития и факти, драматични съдби, но и комични ситуации, рисуват картини пред въображението и ни отправят морални послания за благородство, щедрост и саможертва.
 
Вдъхновението и любовта, с които Мария-Тоска подхождаше към събитията и личностите от Възраждането, изпълват нейните разработки със съдържание и смисъл и привличат читателя към едно пътешествие в миналото на България.