Девет читалища от общината ще получат допълваща субсидия
Девет читалища от общината ще получат допълваща субсидия / netinfo
Девет читалища на територията на община Габрово ще получат допълваща субсидия от държавата. Това са тези в с. Драгановци, с. Козирог, с. Лесичарка, в кв. Недевци, кв. Русевци, кв. Нова махала и с. Донино. Също читалище “Габрово" и читалище “Априлов-Палаузов”.

Допълнително те ще бъдат информирани за точния размер на допълващите субсидии. Тези средства се предоставят за капиталови разходи на общините, предвидени в централния бюджет за подпомагане дейността на народните читалища, в това число за текущ ремонт, набавяне на книги, периодични издания и компютърна техника.

За разпределянето на субсидията са постъпили 2039 проекта. С допълваща целева субсидия са предложени да бъдат подкрепени 1398 читалища в страната.

Общата сума е в размер на 3 330 500 лв., в. т. ч. 2 887 750 лв. за текущ ремонт; 73 710 лв. за набавяне на нова литература; 40 340 лв. за периодика; 215 700 лв. за закупуване на компютърна техника и софтуер за библиотеките.

В началото на годината по молба на Община Габрово бе завишен и броят на субсидираната численост за читалищата със седем нови бройки.