Прием на кандидат-гимназисти
Прием на кандидат-гимназисти / DarikNews.bg
От РУ на образованието в Габрово уверяват, че няма ощетени ученици
В системата за изчисляване на бала на кандидат-гимназистите е въведено невярно наименование на предмет. Приемът е спрян за няколко часа в област Габрово вчера преди обед. Причината са грешните балове на няколко от учениците. 

Началникът на Регионално управление на образованието в Габрово Георги Маринов увери пред Дарик, че проблемът е отстранен своевременно и няма ощетени ученици.
 
„Въведен е предмет „Предприемачество и технологии”, а трябва да бъде „Технологии”. Системата не е разпознала предмета и не е отчела оценката. Няма да има ощетен ученик, уверявам Ви”, каза Маринов пред Дарик.
 
Началникът на РУ на образованието поясни, че този проблем касае три училища – ПТГ „Д-р Никола Василиади” в Габрово, Професионалната гимназия „Марин Попов” и училището в севлиевското село Градница.
 
По думите му, в Севлиево няма проблем с децата, защото са приети по заявено първо желание. Установено е кои са четиримата кандидатстващи в гимназията в Габрово със сгрешен от изчислението на системата бал и техните родители са уведомени, че няма да бъдат ощетени.
 
Сигналът за грешно изчисления бал подадоха в Дарик родители, които не пожелаха публичност, но разказаха как се е развила ситуацията.
 
„След като излязоха оценките от националното външно оценяване, вчера публикуваха кой ученик след 7 клас къде е приет. Тогава видях, че балът на моето дете е с 50 точки по-нисък. Точките могат да се видят в сайта на министерството. Те се образуват на базата на матурите и оценките от различни предмети.

В училището, където ние кандидатствахме видяха, че има грешка, но казаха, че трябва да се обърна към Инспектората, защото не могат нищо да направят. Обадих се там и първо ми казаха, че не може да бъде, защото балът се изчислява от електронна система и грешка не може да се допусне. След това им казах входящ номер, влязоха и видяха, че има грешка. За съжаление, госпожата с която говорих, не знам името й, явно не беше запозната как става образуването на бала.

След това разбра, че има грешка и ми каза, че ще проверят и ще ми се обадят. Към обяд (28 юни б.р.) видях, че балът на детето ми е оправен в сайта на Министерство на образованието. След 10:00 часа ми направи впечатление, че е спряно записването. Други родители ми споделиха, че грешките и при техните деца са били поправени.

В нашия случай става въпрос за 50 точки, което не се е отразило върху класирането на детето ми, но в други училища това може да се окаже фатално.”