Частен съдия-изпълнител събира старите задължения към Общината
Частен съдия-изпълнител събира старите задължения към Общината / netinfo
Частен съдия изпълнител започна събирането на стари задължения към местната хазна, съобщи кметът на Община Габрово Томислав Дончев. Новият начин за събиране на дългове е въведен от края на месец юни в Дирекция „Местни данъци и такси”.

Според кмета постигнатите до този момент резултати са изключително обнадеждаващи. “До сега към съдия-изпълнителя сме изпратили преписки за  22 задължени лица, които имат общо 35 хиляди лева дългове, чийто срок за погасяване е изтекъл в края на 2007 г. Към момента от тях са събрани 4500 лева”. Общината няма ангажимент към заплащане на труда на частния съдия-изпълнител. Това става чрез такси, които се събират от задължените лица. От общинската администрация отчитат, че за първото полугодие дирекция “Местни данъци и такси” е реализирала между 10 и 12% по-голяма събираемост на задълженията в сравнение със същия период на миналата година.

”Използването на частния съдия- изпълнител се оказва изключително ефективно. Той действа бързо и не натоварва Общината допълнително. След въвеждането на частните съдебни изпълнители се отпушиха всякакви възможности за събиране на просрочени задължения, не само на публични институции”, коментира още Дончев.