Част от консумативите за хемодиализа - проблемни
Част от консумативите за хемодиализа - проблемни / netinfo
Два нови апарата за хемодиализа ще закупи габровската областна болница до края на следващата седмица. В момента отделението по хемодиализа разполага с12 апарата като само 4 от тях отговарят на медицинските стандарти. Проблемът с остарялата техника е един от основните за сектора.

"От 2001 г. министерство на здравеопазването не е организирало търгове за такава апаратура. На всички писма, с които сме сигнализирали за затрудненията ни е отговаряно, че не са предвидени за годината средства за хемодиализни апарати," каза пред Дарик началникът на отделението д-р Тотьо Йовчев.

Според него друг основен проблем е недостигът на медицински персонал. През последните три години на работа в болницата са постъпили само 2 новозавършли медицински сестри.

За пациентите на хемодиализа важен проблем се оказват част от консумативите, предоставяни от министерство на здравеопазването. Някои от диализаторите, най-вече произведените в Етрополе, предизвикват странични реакции.

"Този въпрос не може да бъде разрешен от болницата. Консумативите се изпращат от министерството и ние не можем да си избираме откъде да ги закупуваме.Многократно сме сигнализирали ведомството за проблема", обясни д-р Йовчев.

В момента 69 жители на Габровска област са на хемодиализно лечение, като още 9 са подготвени за започване на процедури. Всеки 1 от 10 души има проблеми с бъбреците.

Днес за втора поредна година се отбелязва Световният бъбречен ден. По този повод в София се организира конференция, в която ще участват директорът на РЦЗ Габрово д-р Петър Стефанов и началникът на отделението по хемодиализа д-р Йовчев.