/ Областен управител Габрово
„С уважение се обръщам към хората, ангажирани със съхранението на българската гора. Мисия, която трябва да ни обединява, така както „Седмица на гората” прави съпричастни хора от различни възрасти и професии. Само преди няколко дни дадохме старт на националната инициатива „Лесовъд за един ден“ – една уникална възможност за учениците да научат повече за вашата професия.

Прекрасно е, че всички онези деца, които се включиха в този ден говореха с любов за гората, наричаха я: красива, гостоприемна, пъстра, съкровище, здраве, наричаха я просто майка. Няма нищо по-хубаво от това, че децата ясно си дава сметка какво богатство имаме всички ние. Но ние сме тези, които трябва да ги учим, че са необходими ежедневни грижи в името на българската гора, защото грижата за нея е инвестиция за бъдещето“, с тези думи областният управител Невена Петкова се обърна към лесовъди, горски работници и служители в горските и ловни стопанства по време на церемонията по официално откриване на „Седмицата на гората – 2018“ в Габрово. 

150 деца станаха лесовъди за един ден


Мероприятието се организира от Северноцентрално държавно предприятие по покана на областния управител и със съдействието на Община Габрово. И през тази година беше спазена традицията и се връчиха наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2017 година.

Началото на Седмицата беше поставено със символично залесяване в парка пред Община Габрово, където министри, депутати, кмет и областен управител засадиха три сребристи смърча и два явора. В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с участието на желаещи граждани.