Бум на лаймска болест в Габровско
Бум на лаймска болест в Габровско / netinfo
Бум на лаймска болест в Габровска област отчитат от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Регистрираните случаи през миналата година са три пъти повече в сравнение с предходната. Двойно са се увеличили и заболелите от епидемичен паротит.

Болестта е установена при 51 души като 50 от тях са от Севлиевска община. Според директора на дирекция “Надзор на заразните болести”в регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово д-р Николай Пенчоков, основната причина за скока на заболяемостта от паротит е свързана с пропуски при имунизирането.

“В момента разполагаме с качествена ваксина и няма повод за притеснения. Предполагам, че през тази година няма да имаме проблеми с това заболяване, тъй като пикът му отмина през 2006. През януари няма констатиран случай на паротит, “ каза за Дарик д-р Николай Пенчоков.

Общо през миналата година в Габровска област са регистрирани 1263 случая на заразни заболявания като най-голям е относителният дял на капковите инфекции – 63,8%.