Близо 7000 души от областта с диабет
Близо 7000 души от областта с диабет / Дарик Габрово

 

6824 пациенти със захарен диабет са регистрирани в Районната здравноосигурителна каса в Габрово, съобщават от институцията. Единайсет са специалистите по ендокринология в цялата област, които работят по договор с нея . Клиничните пътеки за лечение на диабетно болни, по които има сключени договори здравната каса в Габрово с болници от региона са за лечение на диабетна полиневропатия; оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции; лечение на декомпенсиран захарен диабет при лица под 18г. и при лица над 18г..  

По тези клинични пътеки, през първите девет месеца на годината Районната здравноосигурителна каса е извършила плащания за лечението на 1 125. Най-много са преминалите болни, лекувани за диабетна полиневропатия - 768, два са отчетените случаи на деца под 18г. с декомпенсиран захарен диабет, 294 са случаите на лекувани възрастни със същата диагноза и 61 - приетите в болница за оперативни интервенции на диабетно стъпало.

В позитивния лекарствен списък са включени и напълно заплатени от НЗОК 23 вида инсулини /от тях 9 аналогови/ и 69 лекарствени продукта за домашно лечение на неинсулинозависим диабет, като някои от тях са напълно, а други частично платени от здравноосигурителната каса. За болните с инсулинозависим захарен диабет, здравноосигурителната каса заплаща напълно и по един глюкомер веднъж на 5 години, както и по 150 тест-ленти годишно за пациентите над 18г. и 1 100 тест-ленти годишно за пациентите под 18г. и бременните.