Андрей Новаков: За мен е загадка, защо младите хора бягат от Габрово
Андрей Новаков: За мен е загадка, защо младите хора бягат от Габрово / DarikNews.bg, архив

Андрей Новаков, евродепутат от групата на ЕНП, избран с листата на ПП ГЕРБ, казва в голямо интервю за вестник "100 вести" днес, че за него е загадка, защо младите хора бягат от Габрово.

"Габрово бележи икономически ръст, защото е първенец по усвояване на европейските средства. Мога да кажа, че до 2014 година по-голяма част от влезлите европейски фондове се равняват на почти 4% от брутния вътрешен продукт.

Нормално е това да дава отражение и в районите - в случая Габрово, където има усвоени средства да бележи и висок икономически ръст. И, ако наистина се приеме за достоверно мнението, че младите хора от Габрово бягат, за мен то е загадка.

Аз полагам усилия да съм почти всеки месец в Габрово и виж- дам, че има ниска безработица – ще дам пример в Севлиево. Има не малко малки и средни предприятия, които наемат хора. Голяма част от бизнеса казва, че има нужда от кадри. Загадка е за мен, защо се случва това, което казва- те. Може би инерция от миналото, когато младите хора са насърчавани да напуснат областния град и да отидат в столицата или в друг голям град.

Никой не може да спре младите хора, защото живеем в свят без граници. В същото време млад човек, с добро образование може да намери работа в Габрово, с добро заплащане. Знам, че има достатъчно добри инвеститори, които дават не лоши заплати на образовани хора в област Габрово".

Цялото интервю с Андрей Новаков може да прочетете във вестник "100 вести"