Андрей Новаков предложи увеличение от 1.5 млн. евро за бюджета на програма „Еразъм за млади предприемачи“
Андрей Новаков предложи увеличение от 1.5 млн. евро за бюджета на програма „Еразъм за млади предприемачи“ / Андрей Новаков

„Допълнително около 300 млади предприемачи ще могат да осъществят обмен и да се учат от успели такива, ако програма „Еразъм за млади предприемачи“ получи предложеното от мен увеличение с 1.5 млн. евро“. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, след внасянето на предложението за изменение на бюджета на ЕС за 2017г.

Необходимостта от повече средства е обоснована от успеха на програмата и нарастващото търсене от страна на млади бъдещи и настоящи предприемачи в ЕС. Според Новаков, успешните инструменти, финансирани от европейския бюджет, трябва да получат бърза писта при финансирането им. „Търсенето на програмата от страна на млади предприемачи в последните няколко години изисква от институциите на ЕС да отговорят с адекватно предлагане, което означава повече възможности за обмен и по-висок бюджет“.

Внесеното увеличение в бюджета на програма „Еразъм за млади предприемачи“ идва след като в бюджета на ЕС за 2017г. евродепутатът предложи 1 млн. евро за финансирането на инициираната от него програма за мобилност A.L.E.C.O. Очаква се схемата да заработи през 2017г. и за първи път да позволи до 200 предприемачи да осъществят мобилност в цял свят.