Андрей Новаков: Не бива бюджетът на ЕС да е инструмент за натиск към държавите при решаването на бежанската криза
Андрей Новаков: Не бива бюджетът на ЕС да е инструмент за натиск към държавите при решаването на бежанската криза / Андрей Новаков, личен архив

„Всяка година Европейският парламент дава тон и посока на европейския бюджет и сега трябва да определим приоритетите, които искаме да финансираме - млади хора, заетост, инвестиции в инфраструктура и иновации", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на пленарното заседание на ЕП в Страсбург. Поводът за изказването бе дебатът за насоките за бюджет 2017 на ЕС в присъствието на зам.-председателя на Европейската Комисия Кристалина Георгиева.

Евродепутатът отбеляза, че именно чрез насоките трябва да се заложат и свойствата на европейския бюджет - ориентиран към резултати, способен да поеме следващата криза, със стремеж към повече собствени приходи, опростен като правила за работа, но без да натрупва неплатени сметки.

Според него, средствата от бюджета на ЕС за бежанската криза не трябва да са за сметка на инвестиции, нито бюджетът трябва да бъде използван за принуждаване на държавите-членки как да реагират при решаването на бежанската криза. По време на подготвителна среща на Комисията по бюджети, той изтъкна, че би било грешка създаването на механизъм през бюджета на ЕС, с който да се влияе по подобен начин на държавите.

Новаков се обяви за подсилване на програма „Еразъм за млади предприемачи" с адекватен бюджет, усилия в развиване на капацитет, така че всички държави-членки да успяват с одобрени проекти по програма „Хоризонт 2020" и по плана "Юнкер".

Андрей Новаков бе сред евродепутатите, предложили поправки в резолюцията с насоките за бюджет 2017 на ЕС. Ежегодно бюджетният цикъл на Съюза започва с общите насоки от страна на Европейския парламент. По-късно през годината Европейската комисия представя проектобюджет, по който позиция заема Съветът.