Андрей Новаков: „Икономическата криза нанесе травма на пазара на труда
Андрей Новаков: „Икономическата криза нанесе травма на пазара на труда / andreynovakov.eu

„Еразъм за млади предприемачи да започне да работи не само на Стария континент, но и в света, за да се реши проблема с двойствения пазар на труда“, с тази идея излезе Андрей Новаков, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия.

Икономическата криза нанесе травма на пазара на труда. Тази травма измести младите в лентата за аварийно движение" сподели още той, като добави, че няма бърза писта или пряк път към младежката заетост. Намаляването на субсидираната заетост за сметка на директното финансиране на млади предприемачи и превръщането на "Еразъм за предприемачи" в световна програма са решението" според Андрей Новаков.

Най-младият евродепутат спомена, че икономическата обстановка в последните 5 години е насърчила двойствен пазар на труда. При такова разделение, младите хора остават лишени от достъп до първичния пазар на труда и се превръщат в аутсайдери.

Поради нуждата от натрупване на опит, един млад човек е съгласен на всичко: неплатени стажове, нископлатени позиции и временни договори, които поради кризата се превърнаха в дългосрочни и почти единствени опции.

Позицията на Новаков е, че тази част от пазара на труда не е добре защитена от законодателството и предизвиква несигурност у младите - икономическа, професионална и лична.

Неговото заключение е, че не трябва дебата да бъде оставен на статистиката и академичните публикации. Препоръките му са две - от една страна да се намали субсидираната заетост, а вместо това "да се финансират мечтите на младите смели предприемачи", които ще разкрият нови места.

От друга страна, той насочи  погледите към "Еразъм за млади предприемачи" и подкани програмата да започне да работи не само на Стария континент, но и в света, за да могат младите хора да придобиват опит от опитни предприемачи и от САЩ, Бразилия и др.

"Да спечелим доверието на всеки млад човек в Европа с действия, слагайки край на двойствения пазар на труда", каза още той.