данъчни декларации
данъчни декларации / Dariknews.bg, архив

Кампанията за деклариране на доходите на физическите лица приключи успешно и без проблеми и в офиса на НАП-Габрово. Подадените декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ са 8936 броя. От тях по интернет са подадени 1947, а с ПИК 1317. Ако нещо прави впечетление от тазгодишната кампания, това е факта, че гражданите все по често избират да подадат своите годишни декларации по интернет или  чрез ПИК. Това значително намалява опашките в салона за обслужване на клиенти, пести време и нерви на нашите клиенти.

Системата за онлайн деклариране продължи да работи до полунощ, а в пощенските клонове в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново се приемаха до 20:00 ч. на 2 май.

От офиса на приходната агенция в Габрово информират още, че от тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, обявен пред НАП с годишната декларация.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за годишната. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година и е за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.

Габровските данъчни припомнят още, че върху дължимите, но неплатени суми от годишния данък вече започва да тече наказателна лихва в размер на 1/ 365 плюс ОЛП за всеки ден просрочие.