520 самодейци от Габрово отбелязват 1 март за свой празник
520 самодейци от Габрово отбелязват 1 март за свой празник / DarikNews.bg, архив

Читалище ”Габрово 2002” кани габровци на 27 февруари четвъртък от 17.30 часа в зала „Възраждане” на голям концерт. Денят на самодееца, който 520 певци и танцьори на читалището отбелязват всяка година и показват своето творческо израстване с годините, е повод за начинанието. Програмата е смесена - за  всички възрасти и вкусове. Ще пеят хор Старопланинско ехо, вокалните групи „Надежда”, „Шанс" ,Настроение”, „Гласовете на Габрово”, триото „Пей сърце”, а с любов към танца ще се представят, балерините на школа „Лиана”, Хоби клуб „Играорци”  и Съставът за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”.

Тотка Полякова от читалище ”Габрово 2002”, която реализира идеята за отбелязване на Ден на самодееца, коментира:

"Да, има такъв ден и той е 1 март. И за него като за всички други утвърждаващи дати има разногласия. Само дати свързани със смъртта уважаваме безпрекословно. Замислете се  и над тази оспорвана дата. Едните застъпват тезата, че на България само „ден на самодейността” и липсва, след като всичко около нас е „една самодейност” и го отричат напълно. Други, че самодейността е едно от чудесните неща в нашия живот, които ни правят по-човеци. И сякаш никой не разбира, че за определени хора самодейното, любителското изкуство е част от същността им.

Аз познавам тези хора, чуствам се част от тях, живея с тях  и разбирам порива им да се раздават. Искреното им желание чрез изкуството да се доближават към доброто, да докоснат оная човешка струна  на съпричастието. Самодеецът е обикновен, но не съвсем обикновен човек. Неговата първа дума, когато те срещне не е за да се оплаче. Ще те попита нещо за живия живот и после ще мине на битовизмите. Той има какво да  разкаже за другите, защото е свикнал да общува, а после да подхване за своите  болежки.

Във всеки от тях е скътана мечтата по съдбата на Валя Балканска и Борис Машалов, Райна Кабаиванска и Николай Гяуров, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев и стотици още обичани хора на изкуството, достигнали на професионалната сцена високи  върхове. Защото чрез  музиката, танца, театъра, изобразителното изкуство, поезията те се родеят именно с тях,  носят тази жажда за изява, която омагьосва от сцената вече години зрителите. Защото още в люлката, на тях „птица им е минала път” и те носят искрата на талантливите до сетния си дъх.

На 1 март от името на Настоятелството на НЧ „Габрово 2002” аз се покланям  пред всеотдайността и таланта на ръководителите и 520-те самодейци от ФА „Сивек”, ТШ „Лиана”, ФТФ „Боженци”, „Женски хор”, Хор Страпланинско ехо”,  ВГ „Настроение”,  ВГ „Надежда”, ФФ „Габровските гласове”, ВГ „Шанс”, Трио „Пей сърце”, СИФ „Тотка Шандуркова” и „Габровските бийтбоксери”.