3 г. Инвазивна кардиология в Областната болница
3 г. Инвазивна кардиология в Областната болница / netinfo

Три години от създаването на Инвазивната кардиология отбеляза през изминалата седмица Габровската областна болница. За времето от създаването си до днес лекарите от стационара  се учиха от най-добрите кардиолози - в сектора работиха д-р Доганов, доц. Гацов, д-р Пехливанова, д-р Кръстев, а партньорството с OLV клиника гр. Аалст, Белгия, направи възможна най-голямата и значимата инвестиция в областната болница. В момента в инвазивната кардиология работят д-р Гергански, д-р Топалов, д-р Стоянов и д-р Смилов. 
За годишнината в Габрово дойдоха  проф. Хендрикс и медицинските сестри Лизбет де Блок и Софи Брауеис от OLV клиник. 

В дните от 8-ми до 12-ти октомври се проведе обучение на специализанти по кардиология. Д-р Хендрикс направи демонстрация на ротаблация с екип от медицинските сестри Лизбет де Блок и Софи Брауеис, а д-р Гергански и д-р Топалов демонстрираха два случая, като лекарите наблюдаваха процедурите в реално време.
Гост беше и доц. Тишева, която изнесе лекция.

Изпълнителният директор д-р Нели Савчева отбеляза, че вече има много инвазивни кардиологии в страната, но това, което прави тази в Габрово по-различна е предоставената възможност специалистите да се обучават от най-добрите в Европа.
От създаването на Инвазивната кардиология два пъти в годината проф. Хендрикс и неговият екип работят в Габровската болница и провеждат обучения. Д-р Смилов и д-р Стоянов и 3 от медицинските сестри в Инвазивната кардиология са били на продължително обучение в OLV клиника.

Намерението на ръководството на болницата е ежегодно да се провеждат Есенни дни на инвазивната кардиология, като се надява да привлече като участници голям брой от инвазивните центрове в страната.