248 пациенти в програми за скъпоструващо лечение
248 пациенти в програми за скъпоструващо лечение / netinfo

248 пациенти ще бъдат включени допълнително в Програмите за скъпоструващо лечение на НЗОК . От институцията уточняват, че нови пациенти могат да участват в програмите за лечение на Хроничен вирусен хепатит и цироза над 18 години, Множествена склероза и Безплодие при жената .

До края на годината ще се отпуснат лекарства за 55 болни от Хроничен вирусен хепатит и цироза над 18 години (лечение с пегилиран интерферон и рибавирин), както и на 53-ма болни от множествена склероза (лечение с интерферон и глатирамер ацетат), включени в листа на чакащите. Те са в рамките на утвърдените от управителния съвет програми и са включени на мястото на вече приключили лечението си пациенти.

От Габровска област има само един пациент , регистриран в листа на чакащите за лечение на Хроничен вирусен хепатит и 5 пациенти в листата на чакащите за лечение на множествена склероза с интерферон и глатирамер ацетат. Вече е одобрено и отпускането на медикамента гонадотропин за 140 жени, подали документи преди 1-ви септември 2006г., по програмата за лечение на безплодие. От Габров ски регион няма пациентки записани в листата на чакащите по тази програма.

Средствата за отпуснатите места по трите програми са в размер на 630 000 лева.