24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост / Община Трявна, Община Габрово, Община Дряново

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, по традиция се отбелязва тържествено в цялата страна.

В Трявна празникът започва в 09:30 часа с училищно тържество в СОУ „П. Р. Славейков”.

От 10:40 ч. е начало на празничното шествие до Народно читалище „П.Славейков 1871”

ОУ „Проф. П.Райков” ще отбележат 24 май с поставяне на венец пред барелефа на проф. П.Райков (Райкова къща) от 10:40 часа.

Празничното шествие на учениците от СОУ „П.Р.Славейков” е от 10:40 ч. по ул. „Ангел Кънчев”, със спиране и поднасяне на венец пред паметника на Петко Славейков

Празничната програма в града предвижда и концерт пред  Народно читалище „Пенчо Славейков 1871” - Трявна

От 11:00 ч. е началото на празничната програма с участието на деца от ЦДГ „Светлина”, Школа по изкуствата при НЧ „Пенчо Славейков 1871”, ОДЗ „Калина”, Детска вокална група „Бърборани” към SOS Детско селище – Трявна, СОУ „Петко Р. Славейков”

В Плачковци от 9:30 ч. е началото на градското тържество на площада пред кметство Плачковци.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
netinfo

В Габрово програмата предвижда:

09:30 ч. Тържествен молебен в Храм „Успение на Св.Богородица“

09:45 ч. Литийно шествие и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Априлов

10:00 ч. Тържествено шествие на Габровските деца, ученици, студенти, просветни и културни дейци и гражданство

Кметът на Дряново д-р Иван Николов отправи личен поздрав към съгражданите си по повод 24 май:

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
netinfo

Уважаеми госпожици, госпожи и господа,

Уважаеми ученици, учители, читалищни и музейни  дейци,

Уважаеми деятели и пазители на българската духовност  и култура,

Честит да е всеки обвързан с писмеността, културата,  духовността, образованието и науката в България,  защото е избрал да съгражда, разпространява и пази  най-голямото национално богатство на българите.  Честити да са и всички наши съграждани, щом тачат 24  май, като най-скъп и най-светъл празник.

Живеем във време, в което най-ценният ресурс се  оказва знанието. Всеки нов ден ни носи повече  познания, научни открития или спомен за добре  забравени „стари” истини.

Такива са дните на откривателите, пазителите и  разпространителите на познанието - учители, учени,  дейци на културата, изкуствата, библиотечни, музейни  и читалищни дейци бранители на духовността. Българският народ се прекланя пред всички Вас и най-вече пред своите първоучители и разпространители на словото Светите братя Кирил и Методий.

24 май е празник, който ни изпълва с национална гордост и самочувствие. Затова пожелавам на всички много здраве, одухотвореност, енергия и плам за да пребъде делото на Солунските братя.

Специален поздрав за нашите деца, та да продължават да ни радват с трайни знания и успехи, с които да прославят родният си град.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!