16 дела за защита срещу домашно насилие в Габровски районен съд
16 дела за защита срещу домашно насилие в Габровски районен съд / netinfo
16 дела по Закона за защита срещу домашното насилие са разгледани в Габровски районен съд от началото на годината до края на ноември, съобщават от пресцентъра на институцията. Дванадесет от делата са заведени от жени срещу съпрузите им или срещу лица, с които живеят или са живели на съпружески начала. В останалите случаи ищци по делата са майки, търсещи защита срещу упражнявано от синовете им насилие (по едно от делата ищец е и синът на ответника). В повече от половината случаи молителите са сезирали съда във връзка с инциденти настъпили след употреба на алкохол от страна на упражнилия насилие.

По 7 от делата съдът е постановил решения в полза на ищците, като са издадени и съответните Заповеди за защита съгласно чл.15, ал.2 от ЗЗДН. Сред наложените мерки са още: отстраняване на извършителите на домашно насилие от съвместно обитаваните с потърпевшите жилища или забрана ответниците да приближават жилищата, местоработата и местата за социални контакти и отдих на ищците. Съдът е наложил на осъдените и глоби в размер от 200 до 1 000 лв.

По 4 от разглежданите през 2008 г. дела, с оглед събраните доказателства, съдът е преценил, че молбите на ищците са неоснователни и е отказал да издаде заповеди за защита.