12 нерегламентирани сметища ще почисти Община Габрово
12 нерегламентирани сметища ще почисти Община Габрово / netinfo

12 нерегламентирани сметища в селата Армени, Лоза, Златевци, Милковци, Враниловци, Райновци, Михайловци, Николчовци, Гръблевци, Гъбене и Източник ще почисти и закрие Община Габрово през тази година. В Общината има изготвен комплексен план за закриване на нерегламентирани сметища във връзка с политиката на Министерството на околната среда и водите и съобразяването с европейските изисквания.

В изпълнение на комплексния план Община Габрово заделя всяка година средно по 25 хиляди лева от своя бюджет за закриване на нерегламентирани сметища на своята територия. От предвидените общо 12 селски сметища, до момента са почистени тези в селата Армени, Лоза, Златевци, Милковци и Гръблевци.

Работи се по почистването на сметището във Враниловци. Освен селските сметища, в програмата за тази година са включени за почистване и 17 нерегламентирани сметища в града. Това са предимно сметища, които се чистят периодично поради тяхното непрекъснато замърсяване, например коритата на река Янтра и Синкевица в централна градска част, входовете и изходите на града в посоките Севлиево, Велико Търново и Казанлък, сметища около главните пътни артерии.

Те за разлика от селските сметища, които възникват поради липса на алтернатива за изхвърлянето на отпадъците, най-често се дължат на умишлени действия и ниска култура. Общината призовава гражданите да подават сигнали за подобни нарушения в Община Габрово. Те трябва да бъдат своевременни и не анонимни, защото забавената информация затруднява откриването на извършителя, а за съставянето на акт е необходимо наличието на свидетел.