студенти изпит
студенти изпит / БГНЕС
Общо 55 190 зрелостници от цялата страна са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас, който започва в 8.00 ч.
 
Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея ще участват 10 100 квестори.

1075 зрелостници от област Добрич подадоха документи за явяване на изпита по български език и литература, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Сред тях има и такива, които са завършили през минали години. 62-ма не бяха допуснати до матурата заради годишни оценки "слаб 2" по някой от предметите. Други 31 абитуриенти днес не се явиха в изпитните зали. Изпит полагат 983 младежи.

Матурите ще се проведат в общо 13 учебни заведения в областта, в град Добрич са 6. Около 300 квестори ще следят за реда в залите. 

Зрелостни изпити
DarikNews.bg

Тази сутрин в 5.10 ч. в зала 5 на Министерството на образованието и науката (МОН) се генерира изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12.00 ч.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през миналата година заради мерки за сигурност.
 
Изпитът започна в 8.00 ч. 
и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. 

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час ивключва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

Изпити по български език и литература и география в СУ
БГНЕС

По-късно днес, в 8.50 ч., отново в Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни) по български език и литература за изпита след 7-ми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача.
 
Изпитът за седмокласниците по български език и литература започва в 10.00 ч. и на него се очаква да се явят 57 129 седмокласници в страната. В област Добрич те са над 1300. Националното външно оценяване е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - за написването на преразказа, е 90 минути.
 
На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в 7-ми клас.