Каратеките от Силистра
Каратеките от Силистра / Дарик Добрич
С един златен и два бронзови медала се завърнаха силистрнски каратеки от КК ”Шото- Витяз”от провелото се във Варна Световно първенство по шотокан карате за всички възрасти. Десет достойни млади състезатели от тима взеха участие в турнира, в който се включиха общо над 1700 състезатели от 40 държави. 

Медалистите от Силистра са Красен Николаев - категория 14-15 години до 70 кг, златен медал; Ива Савова - категория 16-17 години, до 59 кг, бронзов медал и
Юки Юлиянов - категория 18 години, +84 кг, бронзов медал.

Българската национална федерация карате /БНФК/ е официален и единствен за България член на Световната карате федерация. БНФК в своята дейност и структура обединява клубове развиващи се в шест направления /стилове/ - шотокан, киокошин, годжу рю, вадо рю, шито рю и йошимон. В света има няколко световни федерации, развиващи и организиращи състезания в стила шотокан карате. Членовете на БНФК участват в дейността и състезанията на WSF не само поради членството, но най-вече заради правилата, по които се организират и провеждат състезанията, а именно: правилата на Световната карате федерация и Олимпийското карате.
Член на съдийския екип на престижното състезание бе и сенсей Валери Великов. Той взе участие по покана на вицепрезидента на БНФК Росалин Росалинов. Съдия Валери Великов показа висок професионализъм в съдийството и получи купа от Световното първенство като признание на членовете на ръководството на WSF.

"За пореден път затвърдихме името на "Шото - ВИТЯЗ" като един от най-добрите и то на първенство от такава величина. Резултатът е вследствие на упоритата работа на целия екип. Този успех ни отваря доста врати", сподели сенсей Теодор Тодоров - треньор на медалистите от престижния турнир.
“Шото - Витяз показа състезатели от световна величина. Имаме амбиции за присъствие на наш състезател на Олимпиадата в Токио през 2020г.” - сподели сенсей Валери Великов - председател на КК Шото -Витяз Силистра.