Живеещи в Рилските блокове и Гаази баба искат подобрения в инфраструктурата
Живеещи в Рилските блокове и Гаази баба искат подобрения в инфраструктурата / Дарик Добрич

Вяло премина първата среща от публичното обсъждане на бюджет'2012 на Добрич, която бе с граждани и организации. На нея присъстваха 30-ина души, предимно пенсионери. Уважена бе само от един общински съветник - Атанас Атанасов, нямаше я председателят на бюджетната комисия към местния парламент - Божанка Вуцова. Отчетът за 2011 г. и проектът за бюджет за 2012 бяха представени от зам.-кметът Иван Колев и неговият екип.

От живеещи в т.нар. "Рилски блокове" дойде основното искане на обсъждането. Хората от квартала на запад от ЖП гарата в Добрич са се обединили и настояват за ремонт или поставяне на нови тротоарни настилки по ул."Хан Тервел". Те искат и изграждане на детска площадка, като предлагат да помогнат с труд в построяването й. Представител на живеещите - Пламен Николов, подчерта, че това не е предложение, а искане и съобщи, че жителите на квартала подготвят подписка, която в началото на следващия месец ще бъде внесена в Общинския съвет. Към мнението се включи и живеещият в блок 55 Валентин Цонев.

С настояване за ремонти се изказа на обсъждането и гражданин от района на Гаази баба - Лозята. Живеещите там искат спешно запълване на дупки по пътищата, поправка на уличното осветление, решаване на проблем с ниско напрежение на електрозахранването и вписване на квартала в градската регулация. Зам.-кметът ги уведоми, че е предоставен терен за трафопост на Е.ОН, че са заделени в бюджет'2012 пари за план за улична регулация, както и че общината ще реши проблема с осветлението.

Много от присъстващите поставиха въпроса за лошото състояние на ул."Любен Каравелов", но им бе отговорено, че там се чака ремонт на водопровода и тогава ще се преасфалтира. На вниманието на посетилите дебата бе и ужасното състояние, в което се оставят изкопите по улиците на Добрич, основно от "ВиК" ЕООД. Те попитаха няма ли глоби за дружеството, на което Иван Колев отговори, че водното дружество в Добрич е сред най-бедните в страната и налагането на снакции не е ефективно.

Присъстващият съветник Атанас Атанасов постави на вниманието свое предложение за създаване на общински фонд "Здраве", с който да се подпомага дейността на младите специалисти в МБАЛ - Добрич. Иван Колев обеща да дебатира въпроса с него при заседанията на постоянните комисии.

Сред поставените въпроси от присъстващите бяха още за издръжката на пенсионерските клубове, която за 2011-а е била 80 400, а за 2012-а ше бъде 79 400 лева, за лошите тротоари по ул."Славянска", за нетрайното изпълнение на дейности от страна на общинските дружества, за лошата хигиена, която поддържа фирмата, наета за чистотата на Добрич "А.С.А. България". От организацията на хора с увреждания "Хобисклуб" поискаха отново да се въведе звукова сигнализация на светофарите в Добрич. Клуб "Европейски гласове" призова общината да му осигури отопление на газ, като оттам предлагат горивото да идва от съседната на сградата им детска градина.

Живеещи в "Рилските блокове" и Гаази баба искат подобрения в инфраструктурата
netinfo

Иван Колев припомни, че всички предложения се протоколират и ще се гледат при по-нататъшните дискусии на екипа му и от общинските съветници. От 16.00 ч. предстои дебатиране на бюджет'2012 с младежи, а утре от 11.00 ч. - с бизнес-средите.