Заводът за преработка на мед в Бранище има  най-съвременната частна  лаборатория в страната
Заводът за преработка на мед в Бранище има най-съвременната частна лаборатория в страната / netinfo

Новооткритото предприятие в село Бранище „ВИГИМЕД” ООД притежава най-съвременната частна лаборатория в страна за анализ на пчелен мед. Досега пчелните продукти са се изпращали за анализи в Националната лаборатория в София. Това съобщи при откриването на най-модерното предприятие за преработка на пчелен мед в Североизточна България Венета Илиева. Тя заедно с Георги Иванов е съдружник във „ВИГИМЕД” ООД.

Целта на фирмата е да изкупува качествен мед от производителите в Североизточна България като го обработва технологично, пречиства, филтрира и хомогенизира. След това от него се правят партиди от по 20 тона във варели, които са предназначени за експорт. Медът ще се изнася основно в страни на Европейския съюз, уточни Венета Илиева. Тя завежда офиса на фирмата в София и отговаря за търговската дейност.

Българският мед е едва 1 % от общото количество от този продукт, което се търгува на европейските пазари. Той служи основно за подобрител, уточни бизнес дамата. До 2 000 тона годишно е капацитетът на предприятието за преработка на пчелния продукт.