Затварят анти екологичните сметища в област Добрич
Затварят анти екологичните сметища в област Добрич / Валентина Добринчева

Общините Добричка, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик трябва да пренасочат битовите си отпадъци и да ги депонират в сметището в село Богдан. Техните депа попадат в списъка на не отговарящите на екологичните изисквания на ЕС, които след 16 юни трябва да бъдат затворени, съобщава се в сайта на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Депото в село Богдан край Добрич е единственото на територията на областта, което остава временно да функционира до изграждането регионалното депо в село Стожер, което ще обслужва общините в областта, както и Никола Козлево.

Предварително общините са получили заповед с предписания от съответната РИОСВ да издадат актове за преустановяване на експлоатацията на общинските си депа и да пренасочат цялото си количество отпадъци към съответното регионално депо, в което са включени, казва се още в сайта на еко министерството. Оставащите да работят 60 общински депа в страната ще бъдат поставени под засилен мониторинг. МОСВ стриктно ще следи на депата да не се депонират отпадъци без предварително третиране. Това е едно от изискванията на европейската директива. Преди депонирането трябва да се отделят тези, които подлежат на рециклиране и компостиране /например т.нар. зелени отпадъци като клони и трева от парковете и градините/.

За всички оставащи за доизграждане 23 регионални системи за управление на отпадъците са осигурени средства по Оперативната програма „Околна среда". Всяка община, която е изцяло готова с проекта си и има избран изпълнител, може да започне строителството. Средствата се отпускат по механизъм за директно предоставяне, предвидени са и средства за закриване и рекултивация на всички общински депа и общините, които са готови с проектите си, могат да ги представят и да получат финансиране.

Консорциум "Уейст проджект"-Варна е избран за работното проектиране на депото в село Стожер и претоварната станция. Необходимите средства за проектирането - близо 600 хиляди лева, ще бъдат отпуснати като безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към еко министерството.