Започват пролетно-летните обучения за библиотекари
Започват пролетно-летните обучения за библиотекари / Дарик Добрич

Над 4000 индивидуални участия на библиотекари от обществените библиотеки се очаква да бъдат регистрирани в обученията, организирани по Програма „Глобални библиотеки-България” от днес до края на годината.

В програмата е включена и Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич, която тази година ще продължи да провежда обучения за библиотекарите от цялата област  и  курсове за начална компютърна грамотност за своите потребители.

В два учебни периода са планирани 11 обучителни курса за библиотекари от региона по пет направления - „Информационни и комуникационни технологии”, „Организация и управление на работата в обществената библиотека”, „Услуги в модерната библиотека”, „Общуване и работа с потребители и общности”, „Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти”.

Програма „Глобални библиотеки - България” е инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Тя обединява професионалисти, институции и организации, които вярват, че обществените библиотеки ще подобрят качеството на живот, като предоставят свободен достъп до информация и обмен на идеи.

960 библиотеки, оборудвани по програмата, предлагат компютри и безплатен достъп до интернет за гражданите в 895 населени места в цялата страна. Програмата се финансира чрез субсидия от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” и инвестиция от страна на местната власт и държавния бюджет.