Започва полицейската акция „Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя”
Започва полицейската акция „Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя” / DarikNews.bg, архив

От 16 септември до 31 октомври ще се проведе традиционната акция на Пътна полиция „Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя”. В районите на училищата ще има засилено полицейско присъствие и контрол, обяви инспектор Евелин Енев от КАТ.

През изминалата учебна година в тежки пътно-транспортни произшествия в Добричка област са били ранени 8 деца и младежи до 19 години, загинали няма. През лятната ваканция, когато обичайно инцидентите на пътя с деца зачестяват, са пострадали 16 хлапета и младежи. Половината от тях са на възраст 18-19 години - възрастта, в която те вече имат право да шофират.

Основна причина за възникването на ПТП-та с деца е несъобразената скорост на водачите и липсата на достатъчно контрол от страна на възрастните, коментира инспектор Енев.

През тази седмица са проведени срещи с директорите на училищата в областта и е извършен оглед на сигнализацията в районите им. Проверена е пътната маркировка и знаци, осветлението и парапетите около учебните заведения. Направени са предписания. На 16 септември близо 100 служители на Пътна полиция ще охраняват обществения ред около 83-те училища и 93 детски градини в Добричка област. До 30 септември на 35 възлови кръстовища в пиковите часове ще има служители на МВР за превантивна дейност.

Водени са разговори и за охраната на училищата. 14 от тях се пазят от частни охранителни фирми, 65 имат вътрешна охрана, в 40 има видео наблюдение.