Първо занимание в рамките на проект на библиотеката
Първо занимание в рамките на проект на библиотеката / netinfo
В Регионална библиотека „Дора Габе” проведе първото занимание в рамките на проект „Библиотеката и училището - заедно за един по-чист град”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Проектните дейности ще продължат до 19 октомври 2018 г. 

Заниманията по проекта стартираха в Регионалното депо за твърди битови отпадъци в с. Стожер с учениците от II клас на СУ„Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева, техни родители и библиотечен специалист. Там децата изгледаха презентация и научиха нови непознати факти за видовете отпадъци, в какви контейнери се събират, за колко време се разграждат в почвата, колко енергия и вода се спестяват след рециклирането на хартия, пластмаса, стъкло и метал и какво е сепариране, рециклиране и компостиране. По-късно чрез филм за дейността на депото проследиха пътя на боклука от камиона, който го внася, през приемното отделение, сортирането и отделянето на различните видове отпадъци до оформянето им като бали.

Домакините бяха подготвили забавна викторина за млади еколози, а малките гости се разделиха на три отбора и с много хъс се бориха за победа. Първо място, грамота и купа „Най-добри млади еколози” спечели вторият отбор, но всички излязоха победители от викторината с нови знания за боклука, неговото разделно събиране и рециклиране. Срещата завърши със снимки на гостите и екипа на любезните домакини от депото за отпадъци, почерпка и подарък топка за всяко дете.