Започнаха състезанията от най-голямото събитие в конния спорт у нас
Започнаха състезанията от най-голямото събитие в конния спорт у нас / netinfo

Състезатели от България, Унгария, Румъния, Турция и Ирландия ще вземат участие в конния турнира CSIО W „Албена Бийч", който тази година събира две световни купи - Отборно класиране „Купа на Нациите" и Индивидуално класиране. В него участват най-добрите ездачи, състезаващи се за ранглистата на Централната Южно-Европейска Сублига и общо 58 коня. Същевременно в Албена се провежда и Национален турнир по прескачане на препятствия, като в него ще вземат участие 57 коня. Това стана ясно на пресконференцията по повод откриването на най-голямото събитие в конния спорт в България.

Наградният фонд за двете световни купи тази година е 38 000 евро, а за националния турнир - 5000 евро, съобщи д-р Крум Рашков, генерален секретар на Българската асоциация по конен спорт. Състезанието ще бъде валидно и за класиране в Балканския тур. Той обединява федерации от четири държави - България, Румъния, Гърция и Турция, които заедно осигуряват наградния фонд от 60 000 евро за победителя във финалното състезание, което ще се проведе през септември тази година в Истанбул, каза още той.

Победител в първия тур от Националното състезание по прескачане на препятствия "Албена Бийч" 2009 е Янко Янков от ездови клуб "Ген. Владимир Стойчев" - Стара Загора с кобила Алтернатива.