Започна укрепването  на скалната църква в резерват  „Яйлата“ край Камен бряг
Започна укрепването на скалната църква в резерват „Яйлата“ край Камен бряг / БГНЕС, архив

Започна аварийното укрепване на пострадалата при земетресение уникална скална църква „Св. св. Константин и Елена“ в археологичния резерват „Яйлата“ край Камен бряг, съобщават от община Каварна. В проекта е заложена и реставрация  на ранно–византийска крепост в  Яйлата.

Неверният слух, че крепостта  ще се вдига на 13 метра височина и ще се надстроява с кули и бойници, стана причина за недоволство, посочват от община Каварна и поясняват, че според проекта максималната височина, на която ще се надгражда крепостта, е 5.90 метра. В по-голямата част това означава един или два камъка над сегашното ниво, а само при две от кулите, където целостта на стената е прекъсната има по-съществено надграждане с нов материал. Камъните, които ще се използват са от същата кариера, от която са вземани камъните при предишните 2 ресеставрации.

Укрепителните дейности се извършват по проект „Яйлата – античната врата на Добруджа”. Проектът е на община Каварна и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ръководител на проекта е директорът на Археологичния музей в Каварна Дарина Мирчева. На символичната първата копка за началото на реставрацията присъстваха  зам.-кметът на Каварна Галя Иванова и наблюдаващият археолог от Регионалния  исторически музей във Варна гл. ас. Христо Кузов.

Дейностите стартират със забавяне поради обжалването на процедурите по ЗОП.