Монументът на добруджанските революционери в Силистра
Монументът на добруджанските революционери в Силистра / Галина Георгиева
В Силистра започна ремонтът на два знакови раметника – монументът  на Добруджанските революционери  в центъра на града и паметникът  на Капитан Георги Мамарчев в Дунавския парк.Закупени са 8 кв. м. черен гранит за ремонта на падналите и повредени плочи на Паметника на Добруджанските революционери, известен като паметника на Дочо Михайлов в Силистра. Очаква се ремонтът да продължи около десет работни дни, съобщиха от общината . Ще бъдат подменени падналите плочи, ще бъдат изписани имената на добруджанските революционери със златни букви и ще се ремонтират всички части, по които времето е оставило следи. Заедно със скулптора Георги Коцев, Павел Метеоров е автор на Паметника на добруджанските революционери в Силистра, открит официално през месец май 1958 г. Двамата изработват ликовете на Дочо Михайлов, Димитър Дончев- Доктора и д-р Петър Вичев. Автор на архитектурната част на монумента е арх. Иван Найденов.
 
Интересен е фактът, че средствата за построяването на паметника са събрани чрез дарения  от добруджанци. Шейсет години по-късно  ремонтът на паметника ще бъде извършен със средства от бюджета на община Силистра . Ремонтни дейности предстоят и на паметника  на Капитан Георги Мамарчев, след като по време на лятната буря, в края на миналата седмица  в Дунавския парк падна здраво дърво, повалено от вятъра и събори бюст- паметника.

Служителите на общинската фирма "Синева" са прибрали монумента и до дни той отново ще бъде монтиран. Паметникът има своето специално място в парка и ознаменува котленецът капитан Георги Стойков Мамарчев / Буюкли / - Смелият капитан, прибавил  Силистра към богатата си биография от битки за Отечеството и, че е първият кмет на града и първият български кмет.