Риба
Риба / Дарик Добрич
Инспекторите от „Оперативни проверки“ към териториалната дирекция на НАП във Варна провериха търговците на  риба и рибни продукти на Никулден.
 
Във Варна, Добрич, Балчик, Каварна и други населени места от обхвата на териториалната дирекция е осъществен контрол на 60 обекта. Целта на проверките е да се установи отчитат ли търговците на риба реално извършените продажби на фискалните устройства.
 
Данъчните са съставили 15 акта за установяване на административно нарушение. 3 от тях са за неиздаване на касов бон, 7 - за разлика в касовата наличност, а 5 от актовете са за невнесени здравни осигуровки.

Рибните сергии и магазини преляха от стока и клиенти 

В Каварна инспекторите са извършили контролна покупка в голям рибен магазин, но не им е бил издаден касов бон. При проверката на обекта данъчните са установили, че в касата търговеца има наличност от 474 лева, но на касовия апарат не е отразена нито една продажба. На собственика е съставен акт и предстои издаването на заповед за запечатване на обекта за срок до 30 дни.
 
На друг търговец на риба в Балчик инспекторите са съставили акт за разлика в касовата наличност и отразените покупки на фискалното устройство. При проверките на обекти за продажба на риба и рибни продукти в Добрич не са установени нарушения на данъчните закони.

Засилени проверки за Никулден и 8 декември

От НАП Варна съобщават още, че присъствие на данъчни ще има в дискотеки и ресторанти, в които студенти празнуват 8-и декември.
 
Инспекторите ще следят за това, отчитат ли заведенията приходите от вход и  реалните обороти. Освен това данъчните ще извършват контрол по спазване на осигурителното законодателство, имат ли трудови договори работещите в обектите и изпълнили  ли са техните собственици задълженията си към НАП.
 
Проверките на данъчните ще продължат до края на годината, като контролът за отчитане на реалните обороти ще бъде засилен по Коледните и Новогодишните празници. Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700.