Задържаха каварненец по искане на съдебните власти на САЩ
Задържаха каварненец по искане на съдебните власти на САЩ / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич взе временна мярка за неотклонение задържане под стража за 60 дни на 43-годишния Галин Ф. от Каварна. Тя бе наложена по искане за временно задържане от Интерпол - Вашингтон и съдебните власти на Съединените американски щати. Те го издирват въз основа на заповеди за арест, издадени от Окръжен съд, Северен район на Илинойс, САЩ за осъществяване на наказателно преследване. Срещу него са повдигнати обвинения за 6 банкови измами, извършени в Северен район на Илинойс, САЩ за периода юли 2005 г. - март 2006 г., с което е причинил щети на стойност 950 000 щатски долара на американски институции, отпуснали му заеми за два вида собственост, както и за сексуална злоупотреба и отвличане на дете, извършени в периода от 23 септември 2005 г. до 7 октомври 2005 г. също в Илинойс.

Съдебните власти на САЩ декларират намерение да направят официално искане за екстрадиране на българския гражданин. То е допустимо по силата на Договор за екстрадиция между Правителството на Република България и САЩ, в сила от 21.05.2009 г.
Посочено е, че за първото деяние Наказателният кодекс на САЩ предвижда наказание до 30 години лишаване от свобода, а за второто - 7 години.

Галин Ф. е бил установен и задържан вчера в РУП - Каварна. Пред Окръжен съд - Добрич, е заявил, че е съгласен да бъде екстрадиран, но желае до фактическото му предаване да бъде със семейството си. Съдебният състав прецени, с временната мярка за неотклонение ще осуетено евентуалното укриване на лицето и ще се осигури присъствието му за разглеждане на молбата за екстрадиция. Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.