Задържаха 41-годишен добричлия за източване на дебитни карти в Германия
Задържаха 41-годишен добричлия за източване на дебитни карти в Германия / Дарик Добрич, архив

По искане на германските съдебни власти, Окръжен съд - Добрич задържа под стража 41-годишния Жеко З. от Добрич. Той е обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Дрезден, Германия.

Мъжът има три обвинения - участие в организирана престъпна група за изготвяне и монтиране на техника за сваляне на информация от платежни инструменти, за фалшифициране на разплащателни карти и за компютърна измама. Според германската прокуратура добричлията и друго лице са се присъединили към действаща в международен мащаб банда. Между февруари и април 2009 г. в Берлин Жеко З. и съучастника му са предали на трети член на бандата 3 приставки за запаметяване на данните на разплащателни карти. На 16 март и на 14 май групата поставила по едно манипулационно устройство на два банкомата на „Източносаксонска спестовна каса Дрезден" в Дрезден. С помощта на карти-дублети трябвало други членове на бандата да извършат неправомерни тегления на парични суми в брой от банкомати. До това не стигнало, защото манипулацията била разкрита и сметките били блокирани, посочват германските власти.

Най-тежкото от обвиненията срещу добричлията се наказва с лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години. Добричкият съд намери, че единствената адекватна мярка за неотклонение срещу 41-годишния е задържане под стража.
Жеко З. работи, семеен е. Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.