Забраняват две инвестиции в района на Калиакра
Забраняват две инвестиции в района на Калиакра / netinfo
Министерството на околната среда и водите не разреши да бъдат осъществени две инвестиционни намерения в района на нос Калиакра. Причината е, че проектите не отговарят на екологичните норми, заяви в Балчик министърът на околната среда Джевдет Чакъров. В единия случай става въпрос за изграждане на 13 ветрени генератора от българо-френското дружество „Български вятърни централи”. Другото отказано предложение е на фирма „Интерсел” за строеж на жилища.

Софийското дружество „Инос 1”ООД пък ще бъде глобено, защото е поставило в района 35 вятърни генератора в нарушение на предписанията на доклада за ОВОС. Според министър Чакъров глобата най-високата, предвидена за такива случаи - 20 000 лева.

Министър Джевдет Чакъров направи първата копка на проекта за изграждането на цялостен воден цикъл в Балчик. Строителството се финансира от програма ИСПА. Гост на церемонията бе Карстен Расмусен, ръководител на звено в Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК, който отговаря за България.

Договорът за рехабилитация и разширяване на водопроводната и канализационната мрежа на Балчик е на стойност 8 658 308 евро. Той е подписан през декември 2007 година. Крайният срок за завършване на строителството е до края на 2009 година. Ще бъдат изградени 50 километра водопроводна инсталация и 43 километра канализация.